Nieuwe Blogs

Annet de Zwart Life Coaching


Nieuwste Blog

Verschillende soorten Energie


Hoe ervaar jij het leven, bekijk je alles veelal van de positieve kant? Ben je wat somberder of vind je dat je realistischer ingesteld bent? Alle manieren hoe je in het leven kunt staan hebben een energie in zich. Er zijn twee soorten energie in het leven, anabolische en catabolische. Anabolische energie is energie die goed voelt, het is een energie die groeit en opbouwend, uitbreidend, voedend is. Catabolische energie voelt zwaar, en is samentrekkende, vernietigende en afbrekende energie. Er is een bekende uitspraak die zegt: “Alles is Energie”. Elk woord, elke gedachte, elke actie of gebeurtenis heeft een bepaalde energie. Dit word vaak simpelweg positief of negatief genoemd maar dat is heel simpel gesteld. Er zit veel meer achter dan alleen maar positief of negatief.


Hoe we de wereld zien en beleven creëert onze wereld. Energie is de basis voor hoe we dingen ervaren, hoe we iets voelen en erover denken. Als je kijkt naar een specifieke situatie dan kan die verschillende betekenissen hebben voor mensen. Je kent waarschijnlijk wel de uitdrukking “het glas is halfvol of half leeg”. Beide zijn een mogelijkheid, sommige mensen denken dat het beste is om het glas als half leeg te zien. Ze denken dat ze minder snel teleurgesteld worden als je er rekening mee houdt dat er minder leuke dingen gaan gebeuren. Het punt is, als je gelooft dat het glas half leeg is, je de wereld door een catabolische lens ziet en je dus dezelfde soort energie aantrekt als die je bij je hebt, en ook de wereld om je heen daarmee beïnvloedt.

Er zijn veel soorten testen te vinden op het internet over hoe jouw energie dingen beïnvloedt. Bijvoorbeeld als je twee groepen planten neemt en beide groepen krijgen dezelfde hoeveelheid water en voedingstoffen. De ene groep wordt liefdevol behandeld, er wordt vriendelijk en bemoedigend tegen ze gesproken. De tweede groep wordt behandeld met allerlei negatieve gedachten en er wordt onaardig en boos tegen ze gesproken. De resultaten zullen zijn dat de groep tegen wie lief en aardig gesproken werd het heel goed zal doen en goed groeien terwijl de andere groep tegen wie boos en onaardig werd gesproken zal verpieteren en minder goed groeien. Er zijn allerlei variaties op deze test, er is een vergelijkbare test met gekookte rijst die in drie verschillende potjes wordt gestopt. Ze worden drie weken gesloten gehouden en de ene pot wordt neutraal behandeld, de tweede negatief en met boze gevoelens en woorden overladen, en de laatste met liefdevolle en aardige woorden en gedachten toegesproken. De laatste is na deze periode nog mooi wit en ziet er hetzelfde uit als op de eerste dag, de neutrale heeft een beetje schimmel of verkleuring, maar de pot die elke dag onaardige gedachten kreeg en boos werd toegesproken ziet er zwart, groen en erg bedorven uit. Dit zijn voorbeelden van hoe catabolische energie dingen beïnvloedt. Dit gebeurt ook in ons leven. Als we onszelf met catabolische energie omringen dan zullen we meer problemen en akelige dingen aantrekken. Nu hangt dit niet alleen af van de mensen die we om ons heen hebben, ook onze eigen gedachten, gevoelens en acties hebben een energie in zich en trekken ook weer energie aan. En dat is iets waar we meer controle over kunnen hebben!Energie beïnvloedt dus alles in onze omgeving en onszelf. Het is alsof je door een lens kijkt en afhankelijk van welke lens beïnvloedt dat wat je ziet en ervaart.


Er zijn altijd twee onderdelen die jouw wereld creëren: jijzelf en je omgeving. Je invloed op jouw omgeving is in die zin beperkt. Je kunt de loterij wel willen winnen of een prettigere en gezondere werkplek willen maar er zijn ook andere mensen die dat beïnvloeden. Sommige mensen zijn zich daar bewust van hun invloed maar veel mensen totaal niet, zij voelen zich meer hulpeloos ten opzichte van de gebeurtenissen om zich heen.

Het interessante hiervan is dat vanaf het moment dat je begint met je bewust te zijn van jouw energie je ook de wereld om je heen beïnvloedt. Je beïnvloedt misschien je boze en chagrijnige baas misschien niet zo heel veel, maar een beetje, ja absoluut. Je zou ook iemand onderweg naar huis kunnen ontmoeten die je een baan aanbiedt in een fijner en gezonder bedrijf. Op het moment dat je jouw energie verandert, verander je ook jouw wereld. In het begin zie je misschien nog niet veel verandering maar uiteindelijk zullen dingen gaan veranderen. Het is zoals een olievlek die groter en groter wordt. Er zit natuurlijk een verschil tussen anabolische gedachten en acties, als je acties niet overeenkomen met je gedachten zul je nog steeds moeilijkheden ervaren. Dit zijn allerlei automatische gedachtenpatronen die je hebt ontwikkeld die er soms al vele jaren zijn. Het vereist dan ook bewustzijn, aandacht en moeite om dingen te veranderen.


De Energy Leadership Index assessment kan je helpen om deze patronen helder te krijgen. Als je je eenmaal bewust hiervan bent kun je ze gaan vervangen of veranderen in patronen die beter bij je passen en meer horen bij het leven wat je wilt. Tot 20 juli is de ELI assessment in de aanbieding voor €95,- daarna is hij weer €149,-. Voor meer informatie email mij op info@annetdezwartlifecoaching.nl

 


© 2013-2020 Annet de Zwart Life Coaching