HSP

Annet de Zwart Life Coaching


HSP of Hooggevoeligheid

Wat is HSP?

Er zijn ontzettend veel informatiebronnen te vinden op het internet over hooggevoeligheid en hsp.

En tegenwoordig kom je dan ook allerlei verschillende informatie tegen, zoveel mensen zoveel meningen, dus eerst even een korte uitleg.


Hooggevoeligheid is kortweg een gevoeliger zenuwstelsel hebben dan de meeste mensen. Ongeveer 15 tot 20 procent van de bevolking is hooggevoelig. Doordat je een gevoeliger zenuwstelsel hebt merk je veel meer op dan die andere 80-85 procent. Je ruikt, proeft, ziet, hoort, voelt meer. Alles wat op dus binnenkomt wordt veel intenser beleeft, er wordt intenser over nagedacht en het wordt intenser verwerkt. Je reageert ergens emotioneler op, je verwerkingsproces is intenser, je lichaam reageert sterker,  zowel op voeding als op emotionele ervaringen. 

Nu is het zo dat elke HSP anders is, je kunt dus niet zeggen dat als je niet een erg goed reukvermogen hebt dan ben je geen hsp. Het komt bij iedereen anders naar voren. Er zijn ontzettend veel andere invloeden waar je mee te maken kunt hebben zoals bv. ervaringen, fysiek zoals ADHD en allerlei andere aandoeningen, een goede of slechte opvoeding, je huidige omstandigheden en nog veel meer. Alles heeft invloed op hoe jij jouw hsp zijn nu ervaart en dat maakt jou uniek!

Iedere hsp is weer anders door zijn of haar persoonlijke omstandigheden.


De vier basiseigenschappen die iedere hsp volgens Elaine Aron heeft zijn;


•Diepte/intensiteit waarmee we alles verwerken

•Overstimulatie/ overweldigd raken

•Emotionele intensiteit waarmee we alles beleven

•Gevoeligheid van de zintuigen


Deze vier basiseigenschappen komen bij iedereen weer anders naar voren. Meestal zijn er één of twee die het meest naar voren komen.

Er zijn ontzettend veel lijsten op het internet beschikbaar van eigenschappen die een hsp zou hebben, deze zijn in mijn ogen echter niet altijd correct. Je moet het een beetje zo zien; er staat bv. vaak tussen dat veel hsp’s hoogbegaafd zijn, een aantal hsp’s zullen dat ook zijn, maar het is niet zo dat ELKE hsp dat is. Zo zijn er een flink aantal factoren die misschien wel vaker voorkomen onder hsp’s maar niet per definitie. Dus misschien zijn een heleboel hoogbegaafde mensen wel hsp, maar dat betekent niet automatisch dat elke hsp hoogbegaafd is en zo zijn er nog een heleboel voorbeelden.


Als je niet bewust bent van je hsp-zijn probeer je waarschijnlijk te leven volgens dezelfde standaard/norm als de andere 80-85 procent van de mensen waardoor je allerlei problemen kunt ervaren. Je bent ontzettend vaak moe, voelt je totaal onbegrepen, hebt allerlei fysieke klachten, ervaart allerlei gevoelens en emoties waar je geen raad mee weet.

Als je er nog niet zeker van bent of je een HSP bent klik dan hier voor de test van Elaine Aron.

Haar boeken zijn gebaseerd op research wat ze onder andere samen met haar man Art Aron heeft gedaan, veel daarvan is terug te vinden op haar website.

Ik heb een aantal keren workshops bij haar gedaan en daar veel kennis opgedaan. Je kunt daar meer over lezen op de pagina ‘over mij’.

Wil je meer weten over mijn hsp coachingsaanpak klik dan hier.© 2013-2020 Annet de Zwart Life Coaching